Posts

Bila Waktu Sesuai Ambil Pelan Takaful?

1-14
Untuk Khidmat Nasihat Takaful, tuan/puan boleh whatsapp/call saya di 014.998.7851
Begini perbualan saya dengan En Rashid,
 
Encik Rashid:
Saya nak ambil takaful, tapi nanti la saya fikir-fikir, bila waktu yang sesuai nanti saya bagitahu Encik Aidil balik.
 
Trusted Agent Aidil Azhar:
Owh, boleh takde masalah En Rashid, cume sebelum tu boleh saya tahu kenapa tak nak sign up untuk anak sekarang? Masalah budget ke macam mana? if masalah budget kita leh sit down sama-sama tengok addon mana yang boleh dikurangkan.
 
Encik Rashid:
Saya ok dengan budget RM340 tu. Memang nak pun VIP plan Health Enrich +  tu. Siapa tak nak bagi yang terbaik untuk anak kan. Cuma rasa macam belum sampai seru lagi lah! Lagipun company medical card pun ada cover anak saya. Saya bayar jugak portion company medical card tu sikit.
 
Trusted Agent Aidil Azhar:
Hmm.. Maaf ye En Rashid. Pada saya bergantung kepada company medical card semata-mata agak risky.
 
Encik Rashid:
Eh Kenapa Pulak?
 
Trusted Agent Aidil Azhar:
Sebabnya let say sekiranya En Rashid tukar keje, anak dah takde dah coverage tu, itu jika tukar keje, itu kita tak ambil kira faktor vss atau something terjadi pada kita. Maaf ye En., bukan saya doakan apa-apa. Cume untuk risk control, kita memang kene lihat possible outcome dari pelbagai bentuk. Tambah2 En skarang ni upstream O&G banyak buang orang.
 
Encik Rashid:
Kalau macam tu takpe lah En Aidil, saya bincang dengan wife saya dulu.
 
Trusted Agent Aidil Azhar:
Ok. Tapi kene cepat tau inform saya balik. Kita complete semua form dulu then En bagi greenlite je saya submit application. Ingat tau kene cepat, sebab ini adalah peluang last waktu sesuai utk En signup. En dah terlepas waktu paling sesuai amik takaful 4 bulan lepas.
 
Encik Rashid:
Eh kenapa pulak peluang last. Saya cari agen lain la kalo awak nak paksa2.
 
Trusted Agent Aidil Azhar:
Eh, takde lah. saya tak paksa, sure En Rashid lupa ni…kan tadi saya ada bagitahu, mana2 syarikat takaful/insurans memang ada tetapkan tempoh matang (grace period). Utk kes PrudentialBSN ni ialah 120hari sama dengan 4 bulan. So waktu terbaik En Rashid signup ialah 4 bulan lepas sebabnya, jika En Rashid signup 4 bulan lepas, hari ni anak En Rashid terus fully cover tanpa syarat tempoh matang. Tapi tak boleh sebab En Rashid dah tlepas peluang tu..so
 
Waktu kedua terbaik ialah sekarang.. sebabnya lagi cepat kita ambil lagi cepat tempoh matang tu habis. En Rashid nak ambil nanti pun boleh tapi tu peluang last tu sangat risiko, boleh jadi takde peluang langsung jika ditimpa apa2 situasi kritikal, insurance company automatic reject. Saya bukannya paksa tapi saya tak nak En Rashid terlepas peluang ni.
 
Encik Rashid:
Hmm.. kalo macam tu apply sekarang la Aidil. Betul jugak apa awak ckp ni. Maafkan saya.
Trusted Agent Aidil Azhar:
Ok. Saya submit petang ni jugak. Terima Kasih En Rashid.
Jadilah Seperti Rashid.
Jadilah Seperti Rashid

Tips Mendapat Nasib Baik dan perbezaannya dengan Tuah Badan

Kita sebenarnya salah mentafsirkan nasib. Ramai orang selalu berkata..

“Apalah nasib aku ni”
“Dah nasib badan”

Kalau kita bermain “Jutaria” – Nasib didalam translation English ialah ‘Chance’ dan bukannya ‘Fate’ (Takdir)

Maknanya kita boleh ubah nasib kita…

How? Bagaimana?

Satu Tips yang saya dapat dari Dato Azman Ching ialah:

Untuk mendapat nasib yang baik kita perlukan persediaan. Maknanya kita perlu bersedia atau membuat persediaan
untuk menerima nasib yang baik.

NASIB + BERSEDIA = NASIB BAIK

 

Memandangkan saya dalam industri takaful insurans dan Unit Amanah

Apapila seseorang dimasukkan ke dalam wad dan mempunyai medical card untuk menanggung bil hospital beliau.

Dia akan berkata “Nasib aku ada medical card” …dan sudah pasti  TAK kata “Bertuah aku ada medikal card”

Sebabnya TUAH atau LUCK ini adalah sesuatu tidak perkara tak pasti yang kita TIDAK boleh control.

Nasib pun kita tak boleh control tapi kita boleh control untuk menerima nasib yang baik atau tidak?

Sebab tu saya selalu bertanya, sudah kah anda membuat persediaan sekiranya hari ni anda tidak mampu bekerja dan jatuh sakit

Ingat, insurans company anda tidak akan bantu anda sekiranya anda disahkan lumpuh tidak boleh bekerja.

Mari kita buka mata dan minda.. bukan hanya pada insurans atau takaful.

 

Tapi dalam kerja kita sendiri. Contoh…

Ahmad dan Ali merupakan pekerja yg sama kelulusan. Ahmad setiap kali datang kerja
awal dan tidak pernah lewat..

tetapi Ali selalu datang jam 10 dan kalau datang awal sure keluar balik untuk breakfast. Dalam kualiti kerja..Ali sangat bagus dan menepati dateline.

Ahmad pula pun bagus malah selalu hantar kerja lebih awal dari dateline.

Apabila ada kekosongan jawatan untuk dinaikkan pangkat kepada Pengurus.. Anda rasa siapa yang layak?

Sudah tentu Ahmad kerana dia membuat persediaan untuk menerima nasib yang baik.

Memang tanggungjawab saya untuk menyedarkan anda semua kepada pentingnya Takaful dan Insurans. Tapi untuk mendapat nasib yang baik bukan hanya tertakluk kepada insurans semata-mata, tetapi seluruh aspek kehidupan anda.

Perlu ke Nak Ada Medical Card Kalau Company dah Cover?

Q: Perlu ke nak ada medical kalau dah ada company cover?
A: Perlu, lagi awal lagi bagus, sebelum sakit better apply, kalo dah sakit tak boleh apply.

Awareness 1:
Company cover sampai pencen je.. after pencen sekiranya perlu admit hospital, medical card company dah takde..nak pakai medical card? time tu kalo bru nak apply mmg mahal sangat.. tu kalo tak sakit teruk, kalo dah sakit teruk, lagi susah nk apply.

Awareness 2:
Sekiranya pada umur 40 tahun, kita menghadapi lumpuh xboleh berjalan. Agak-agak, company nak terima kita keje lagi? of coz company buang sebab kita dah takde value untuk company. Kalo kene admitted, time ni nak pakai medical card apa? sebab medical card company tak provided dah?

Medical ni perlu untuk risk planning. Means risk tu kita transfer kepada medical card dari segi financial risk.

Sediakan payung sebelum hujan ..bukan kita mintak sakit, tapi malang tidak berbau. btul? jangan teragak-agak untuk dapatkan perlindungan dari awal.

Panel Hospital Untuk Prudential BSN Takaful – Medical Card Terbaik Untuk Anda

Sebenarnya, sebelum ini saya telah postkan di blog main blog saya tentang Panel Hospital Prudental BSN ni, memandangkan saya berhajat untuk separate kan blog between Takaful dan Mainblog. Maka saya akan repost semula senarai Panel Hospital Prudential BSN.

Sekiranya anda ingin dapatkan Senarai Panel Hospital Prudential Assurance (Buku Polisi warna Merah) Sila Download DI SINI

Nota: Prudential Assurance adalah entiti yang berbeza dengan Prudential BSN Takaful kerana Prudential Assurance adalah konvensional manakala PruBSN Takaful ialah syarikat Takaful dengan kerjasama Prudential dan BSN. Maka senarai Panel Hospital adalah sedikit berbeza. Namun Syarikat induknya adalah sama iaitu carry the brand of Prudential 🙂

Senarai Panel Hospital Prudential BSN Takaful Terbaik Untuk Anda 🙂

1) Kuala Lumpur

  • PANTAI HOSPITAL KUALA LUMPUR Bukit Pantai
  • PANTAI CHERAS MEDICAL CENTRE
  • TUNG SHIN HOSPITAL
  • SENTOSA MEDICAL CENTRE
  • GLENEAGLES HOSPITAL KUALA LUMPUR
  • INSTITUT JANTUNG NEGARA
  • HOSPITAL PUSRAWI SDN BHD
  • TAWAKAL HOSPITAL
  • PRINCE COURT MEDICAL CENTRE
  • PANTAI HOSPITAL AMPANG

2) Selangor

  • AMPANG PUTERI SPECIALIST HOSPITAL
  • KPJ KAJANG SPECIALIST HOSPITAL
  • PANTAI HOSPITAL KLANG
  • SRI KOTA MEDICAL CENTRE
  • ASSUNTA HOSPITAL
  • DAMANSARA SPECIALIST HOSPITAL
  • SUNWAY MEDICAL CENTER
  • COLUMBIA ASIA SDN BHD
  • KPJ SELANGOR SPECIALIST HOSPITAL
  • DEMC SPECIALIST HOSPITAL
  • SIME DARBY MEDICAL CENTRE SUBANG JAYA

3) Johor

  • PANTAI HOSPITAL BATU PAHAT
  • PUTRA SPECIALIST HOSPITAL BATU PAHAT
  • MEDICAL SPECIALIST CENTRE (JB) WISMA MARIA
  • PUTERI SPECIALIST CENTER
  • JOHOR SPECIALIST HOSPITAL
  • KEMPAS MEDICAL CENTRE
  • PUSAT PAKAR KLUANG UTAMA
  • HOSPITAL PENAWAR Pasir Gudang

4) Pulau Pinang

  • HOPE CHILDREN HOSPITAL (SG ARA)
  • BAGAN SPECIALIST CENTRE
  • KPJ PENANG SPECIALIST HOSPITAL BUKIT MERTAJAM
  • PANTAI MUTIARA HOSPITAL
  • PENANG ADVENTIST HOSPITAL
  • TANJUNG MEDICAL CENTRE
  • LOH GUAN LYE SPECIALIST CENTRE
  • GLENEAGLES MEDICAL CENTRE
  • LAM WAH EE HOSPITAL
  • HOPE CHILDREN HOSPITAL (FARLIM)
  • ISLAND HOSPITAL

5) Negeri Sembilan

  • NILAI CANCER INSTITUTE
  • SENAWANG SPECIALIST HOSPITAL
  • COLUMBIA ASIA MEDICAL CENTRE SEREMBAN
  • SEREMBAN SPECIALIST HOSPITAL
  • NS CHINESE MATERNITY MEDICAL CENTRE

6) Melaka

  • MAHKOTA MEDICAL CENTRE
  • HOSPITAL PANTAI AYER KEROH
  • PUTRA SPECIALIST HOSPITAL MELAKA

7) Perak

  • PANTAI PUTRI IPOH
  • IPOH SPECIALIST HOSPITAL
  • FATIMAH HOSPITAL
  • COLUMBIA ASIA MEDICAL CENTRE TAIPING
  • APOLLO MEDICAL CENTRE TAIPING

8) Kedah

  • KEDAH MEDICAL CENTER
  • METRO SPECIALIST HOSPITAL SP
  • HOSPITAL PANTAI UTARA SUNGAI PETANI

9) Kelantan

  • UNIVERSITI SAINS MALAYSIA
  • KOTA BHARU MEDICAL CENTE
  • PERDANA SPECIALIST HOSPITAL

10) Terengganu

  • KUALA TERENGGANU SPECIALIST HOSPITAL

11) Pahang

  • KUANTAN MEDICAL CENTRE
  • KUANTAN SPECIALIST HOSPITAL
  • DARUL MAKMUR MEDICAL CENTRE

12) Sarawak

  • NORMAH SPECIALIST MEDICAL CENTRE
  • KUCHING SPECIALIST HOSPITAL
  • TIMBERLAND MEDICAL CENTRE
  • COLUMBIA MEDICAL CENTRE MIRI
  • REJANG MEDICAL CENTRE SIBU
  • SIBU SPECIALIST MEDICAL CENTRE

13) Sabah

  • SABAH MEDICAL CENTRE
  • DAMAI SPECIALIST CENTRE
  • RAFFLESIA MEDICAL CENTRE

 

Jika Anda Masih Belum Mendapatkan Medical Card Prudential Bsn Takaful 3 dalam 1 yang terbaik dan ingin mendapatkan medical card Prudential Bsn Takaful, Anda bolehlah SMS “Saya Nak Medical Card” di talian 012-580 3720 dan anda boleh mengemailkan sebarang pertanyaan atau untuk mendapatkan quotation medical card (isikan mengikut format di sebelah sidebar kanan) dan emailkan ke email@aidilazhar.com.
Kunjungi laman Facebook kami dan Klik LIKE di –> MyTakaful MyMedical.