Posts

Bila Waktu Sesuai Ambil Pelan Takaful?

1-14
Untuk Khidmat Nasihat Takaful, tuan/puan boleh whatsapp/call saya di 014.998.7851
Begini perbualan saya dengan En Rashid,
 
Encik Rashid:
Saya nak ambil takaful, tapi nanti la saya fikir-fikir, bila waktu yang sesuai nanti saya bagitahu Encik Aidil balik.
 
Trusted Agent Aidil Azhar:
Owh, boleh takde masalah En Rashid, cume sebelum tu boleh saya tahu kenapa tak nak sign up untuk anak sekarang? Masalah budget ke macam mana? if masalah budget kita leh sit down sama-sama tengok addon mana yang boleh dikurangkan.
 
Encik Rashid:
Saya ok dengan budget RM340 tu. Memang nak pun VIP plan Health Enrich +  tu. Siapa tak nak bagi yang terbaik untuk anak kan. Cuma rasa macam belum sampai seru lagi lah! Lagipun company medical card pun ada cover anak saya. Saya bayar jugak portion company medical card tu sikit.
 
Trusted Agent Aidil Azhar:
Hmm.. Maaf ye En Rashid. Pada saya bergantung kepada company medical card semata-mata agak risky.
 
Encik Rashid:
Eh Kenapa Pulak?
 
Trusted Agent Aidil Azhar:
Sebabnya let say sekiranya En Rashid tukar keje, anak dah takde dah coverage tu, itu jika tukar keje, itu kita tak ambil kira faktor vss atau something terjadi pada kita. Maaf ye En., bukan saya doakan apa-apa. Cume untuk risk control, kita memang kene lihat possible outcome dari pelbagai bentuk. Tambah2 En skarang ni upstream O&G banyak buang orang.
 
Encik Rashid:
Kalau macam tu takpe lah En Aidil, saya bincang dengan wife saya dulu.
 
Trusted Agent Aidil Azhar:
Ok. Tapi kene cepat tau inform saya balik. Kita complete semua form dulu then En bagi greenlite je saya submit application. Ingat tau kene cepat, sebab ini adalah peluang last waktu sesuai utk En signup. En dah terlepas waktu paling sesuai amik takaful 4 bulan lepas.
 
Encik Rashid:
Eh kenapa pulak peluang last. Saya cari agen lain la kalo awak nak paksa2.
 
Trusted Agent Aidil Azhar:
Eh, takde lah. saya tak paksa, sure En Rashid lupa ni…kan tadi saya ada bagitahu, mana2 syarikat takaful/insurans memang ada tetapkan tempoh matang (grace period). Utk kes PrudentialBSN ni ialah 120hari sama dengan 4 bulan. So waktu terbaik En Rashid signup ialah 4 bulan lepas sebabnya, jika En Rashid signup 4 bulan lepas, hari ni anak En Rashid terus fully cover tanpa syarat tempoh matang. Tapi tak boleh sebab En Rashid dah tlepas peluang tu..so
 
Waktu kedua terbaik ialah sekarang.. sebabnya lagi cepat kita ambil lagi cepat tempoh matang tu habis. En Rashid nak ambil nanti pun boleh tapi tu peluang last tu sangat risiko, boleh jadi takde peluang langsung jika ditimpa apa2 situasi kritikal, insurance company automatic reject. Saya bukannya paksa tapi saya tak nak En Rashid terlepas peluang ni.
 
Encik Rashid:
Hmm.. kalo macam tu apply sekarang la Aidil. Betul jugak apa awak ckp ni. Maafkan saya.
Trusted Agent Aidil Azhar:
Ok. Saya submit petang ni jugak. Terima Kasih En Rashid.
Jadilah Seperti Rashid.
Jadilah Seperti Rashid
Health Enrich Produk baru

PruBSN Health Enrich

Bulan August 2013 yang lalu, Prudential BSN Takaful memperkenalkan satu lagi produk bari rider medical card  terbaik yang dikenali sebagai Health Enrich. Pelan rider yang sedia ada Takaful Health 2 masih dikekalkan. Ini bermakna, client akan mempunyai lebih banyak pilihan untuk menyesuaikan dengan kehendak lifestyle mereka.

Health Enrich Produk baru

 

Apa yang menarik ialah, Rider PruBSN Health Enrich ini terbahagi kepada 4 jenis yang lebih fokus kepada memenuhi cara hidup masyarakat Malaysia.

Health Enrich direka untuk memastikan anda menerima rawatan perubatan yang tiada tandingan. Rasa yakin apabila anda menerima nasihat perubatan daripada pakar bertaraf dunia. Peroleh ketenangan sepanjang kehamilan dengan perlindungan komplikasi-komplikasi kehamilan yang eksklusif. Anda juga dapat menikmati keselesaan dan privasi melalui penginapan suite dengan pembantu perubatan khas yang memenuhi keperluan anda.

Semua kelebihan ini dan lebih lagi khusus untuk melengkapi gaya hidup anda yang unik.

Jom Ketahui Gaya Hidup Anda!!

Adakah Anda?

1) MUDA DAN MENGEJAR KEBEBASAN DALAM KEHIDUPAN? atau

2) BERDEDIKASI DANMENGAMBIL LEBIH KOMITMEN DALAM KEHIDUPAN? atau

3) BERCITA-CITA TINGGI DAN INGINKAN YANG TERBAIK DALAM KEHIDUPAN? atau

4) BERJAYA DAN MENGAMALKAN GAYA HIDUP YANG MEWAH?

HealthEnrich_1

Jelas bahawa konsep medical card terbaik kali ini umpama kita memilih untuk membeli kereta. Jika kita baru graduate, kita akan tend untuk membeli MyVi, seterusnya bila bertaraf Eksekutif Muda, kita akan ke arah Honda Civic misalannya… Next ialah dimana kita melangkah ke arah management dalam kerjaya kita dan kita mula beli BMW atau Mercedes. Seterusnya ialah pilihan kebebasan kewangan kita dimana kita membeli Bentley.

Begitu la perumpaan yang hampir serupa dengan medical card terbaik Health Enrich ini dimana permulaan medical card bermula dengan Health Enrich Vital, seterusnya Health Enrich Select, kemudian Health Enrich Advance dan jika berkemampuan maka seterusnya ke arah Health Enrich Premier yang berstatus VIP.

Untuk permohonan pelan Health Enrich, kriteria umur penyertaan adalah seperti di bawah:

Health Enrich Umur

 

Mari kita lihat lebih mendalam apakah benefit yang ditawarkan oleh Health Enrich.

 

 

Health Enrich Vital (Entry Level)

  • Rawatan Perubatan yang boleh diperolehi di 70 rangkaian hospital di seleuruh negara

  • Ketenangan walau di mana jua anda berada kerana anda dilindungi di seluruh dunia.

  • FLEKSIBILITI untuk meningkatkan / menaiktaraf pelan anda sesuai dengan peningkatan gaya hidup anda yang berubah.

Health Enrich Vital disarankan untuk youngster yang baru memulakan alam pekerjaan. Kadarnya adalah murah dan ianya tertakluk kepada co-takaful. Co-takaful untuk Health Enrich adalah berbeza daripada Co-Takaful Takaful Health 2. Dimana untuk Health Enrich, co-takaful nya masih dikekalkan kepada 10{5d5088aa30e38cdad61492d3eaca77b3ad2f693032386a989fdc1083efbe1b58} jumlah bil ditanggung oleh pemegang polisi dan 90{5d5088aa30e38cdad61492d3eaca77b3ad2f693032386a989fdc1083efbe1b58} selebihnya ditanggung oleh Prudential BSN. Namun had minimum ko-takafulnya ialah RM400 manakala had maksimum ialah RM2000.

 

Ko-Takaful
Jika Dimasukkan ke Hospital
Bilik dan Penginapan Hospital Harian (maksimum 120 hari setahun) RM150
Unit Rawatan Rapi (maksimum 30 hari setahun)

Seperti yang dicaj tertakluk kepada

Ko-Takaful

Rawatan dan Prosedur Pembedahan
Perkhidmatan dalam Hospital dan yang Berkaitan
Jika Perlukan Rawatan Pesakit Luar
Pembedahan Harian Seperti yang dicaj
Rawatan Sebelum Masuk Hospital dan Selepas Masuk Hospital(dalam tempoh 90 hari sebelum dan selepas dimasukkan ke hospital)

Seperti yang dicaj tertakluk kepada

Ko-Takaful

Jika Menghadapi Penyakit yang Merubah Kehidupan
Rawatan Kanser

Seperti yang dicaj tertakluk kepada

Ko-Takaful

Jika Berdepan Situasi-situasi Kecemasan
Rawatan Kecemasan bagi Kecederaan akibat Kemalangan(Had Tahunan) RM1,500
Bantuan Perubatan Kecemasan Seluruh Dunia

Ya

Had Tahunan Keseluruhan RM30,000
Had Seumur Hidup RM300,000

 

Sudah tentu jika dilihat pada limit tahunan dan lifetime limit adalah rendah dimana RM30 000 dan RM300 000 masing-masing. Namun bagi yang baru memulakan alam pekerjaan, keadaan kuasa berbelanja yang terhad membolehkan at least semua orang untuk memiliki medical card yang terbaik. Better small than you never have it kan..ye la..sakit itu kita tidak dapat jangka. Mati itu pasti. Perlindungan awal adalah perlu dan sangat affordable. If dah mampu sikit boleh la segera upgrade ke Health Enrich yang lebih tinggi.

 

 

Health Enrich Select

Gaya hidup anda berubah apabila anda berkeluarga. Pilih pelan yang memenuhi kehidupan dengan perlindungan terbaik dan memenuhi tanggungjawab anda yang meningkat. Untuk pelan ini, anda diberikan dua pilihan samada ingin dapatkan Full Coverage dimana bil hospital di tanggung oleh Prudential sepenuhnya ataupun pilihan co-takaful. Sudah tentu option untuk pilihan ko-takaful adalah lebih murah premiumnya.

Dalan Health Enrich Select ni, anda ditawarkan:

  • Perlindungan kemasukan ke hospital dan pembedahan yang KOMPREHENSIF
  • Manfaat-manfaat unik yang memberi KETENANGAN untuk IBU-IBU MENGANDUNG
  • PERLINDUNGAN PENUH untuk  BIL-BIL PERUBATAN anda yang memberikan perlindungan tambahan dan ketenangan minda

 

Satu kelebihan memiliki Health Enrich berbanding Takaful Health 2 ialah kini, anda boleh menikmati pelan full coverage untuk si anak kecil tersayang. Tidak seperti Takaful Health 2 dimana hanya pemegang polisi berumur 19 tahun ke atas sahaja boleh memilih utk Full Coverage. Dengan Health Enrich, si kecil juga boleh menikmati full coverage bermula dari pelan Health Enrich Select.

 

Ko-Takaful

Perlindungan

Penuh

Jika Dimasukkan ke Hospital
Bilik dan Penginapan Hospital Harian(maksimum 200 hari setahun) RM200 RM200
Unit Rawatan Rapi (maksimum 60 hari setahun)

Seperti yang dicaj tertakluk kepada

Ko-Takaful

Seperti yang dicaj
Rawatan dan Prosedur Pembedahan
Perkhidmatan dalam Hospital dan yang Berkaitan
Jika Perlukan Rawatan Pesakit Luar
Pembedahan Harian Seperti yang dicaj Seperti yang dicaj
Penjagaan Jururawat di Rumah(180 hari seumur hidup)

Seperti yang dicaj tertakluk kepada

Ko-Takaful

Rawatan Sebelum Masuk Hospital danSelepas Masuk Hospital(dalam tempoh 90 hari sebelum dan selepas dimasukkan ke hospital)
Jika Menghadapi Penyakit yang Merubah Kehidupan
Rawatan Kanser

Seperti yang dicaj tertakluk kepada

Ko-Takaful

Seperti yang dicaj
Rawatan Dialisis Buah Pinggang
Jika Berdepan Situasi-situasi Kecemasan
Komplikasi-komplikasi Kehamilan (Had Tahunan) RM6,000 RM6,000
Rawatan Kecemasan bagi Kecederaan akibat Kemalangan (Had Tahunan) RM2,000 RM2,000
Bantuan Perubatan Kecemasan Seluruh Dunia

Ya

Ya

Had Tahunan Keseluruhan RM60,000 RM60,000
Had Seumur Hidup RM600,000 RM600,000

 

 

Health Enrich Advanced

Bergerak seiring dengan perjalanan career anda, langkah ke hadapan dengan pelan yang memberikan perlindungan terkini dan melengkapi gaya hidup anda yang sibuk. Buat masa ni, Preferred Hospital yang didaftarkan di bawah Health Enrich ialah :

  1. Sunway Medical Centre
  2. Prince Court Medical Centre
  3. Gleneagles Kuala Lumpur
  4. Kota Bharu Medical Centre
  5. Gleneagles Penang
  6. KPJ Johor Specialist Centre

Untuk List yang updated dari masa ke semasa boleh KLIK DI SINI.

  • Proses yang lebih mudah dengan URUSAN KEMASUKAN  KE HOSPITAL yang telah diuruskan dan penepian deposit hospital di Hospital-hospital Pilihan. Kini anda tak perlu lagi bayar deposit untuk preferred hospital. 🙂
  • RUNDINGAN SECARA LANGSUNG dengan pakar-pakar perubatan tempatan dan antarabangsa yang bertaraf dunia
  • GANJARAN jika anda kekal sihat dengan BONUS TIADA TUNTUTAN melalui pilihan ko-takaful

 

Health Enrich Advance juga menyediakan 2 pilihan samada anda inginkan ko-takaful atau pilihan full coverage.

Ko-Takaful

Perlindungan

Penuh

Ganjaran untuk Kekal Sihat
Bonus Tiada Tuntutan RM250

Tiada

Jika Dimasukkan ke Hospital
Bilik dan Penginapan Hospital Harian(maksimum 200 hari setahun) RM300 RM300
Elaun Tunai Harian Masuk Hospital(maksimum 200 hari setahun) RM100 RM100
Unit Rawatan Rapi (maksimum 60 hari setahun)

Seperti yang dicaj tertakluk kepada

Ko-Takaful

Seperti yang dicaj
Rawatan dan Prosedur Pembedahan
Perkhidmatan dalam Hospital dan yang Berkaitan
Deposit Hospital di Hospital-hospital Pilihan Diketepikan Diketepikan
Jika Perlukan Rawatan Pesakit Luar
Pembedahan Harian Seperti yang dicaj Seperti yang dicaj
Penjagaan Jururawat di Rumah(250 hari seumur hidup)

Seperti yang dicaj tertakluk kepada

Ko-Takaful

Rawatan Sebelum Masuk Hospital danSelepas Masuk Hospital(dalam tempoh 90 hari sebelumdan selepas dimasukkan ke hospital)
Jika Menghadapi Penyakit yang Merubah Kehidupan
Pendapat Perubatan Kedua•    Konsultasi dan Diagnosis dalam Malaysia(Had Tahunan)•    Konsultasi dengan Pakar Bertaraf Dunia

RM500

Seperti yang dicaj

RM500

Seperti yang dicaj

Rawatan Kanser

Seperti yang dicaj tertakluk kepada

Ko-Takaful

Seperti yang dicaj
Rawatan Dialisis Buah Pinggang
Pemindahan Organ (Had Seumur Hidup) RM100,000 RM100,000
Jika Berdepan Situasi-situasi Kecemasan
Komplikasi-komplikasi Kehamilan (Had Tahunan) RM10,000 RM10,000
Rawatan Kecemasan untuk Kecederaan akibat Kemalangan (Had Tahunan) RM3,000 RM3,000
Bantuan Perubatan Kecemasan Seluruh Dunia

Ya

Ya

Had Tahunan Keseluruhan RM100,000 RM100,000
Had Seumur Hidup RM1,000,000 RM1,000,000

 

Anda boleh mendapatkan pandangan kedua dari doktor-doktor pakar seluruh dunia dengan yuran konsultasi maximum RM500. Pandangan kedua adalah penting sekarang terutama untuk sakit-sakit yang kritikal.

 

 

 

Health Enrich Premier

Ini adalah pelan paling gempak dan yang pertama di Malaysia. Tiada pelan lain seumpanya yang boleh didapati dengan syarikat pengendali takafu yang lain. Menawarkan limit yang amat tinggi, penginapan di suite mewah. Ia membolehkan anda mendapat bantuan perubatan yang terbaik di Malaysia. Nikmati keistimewaan dengan pelan yang menawarkan keperluan yang unggul dan menepati gaya hidup anda.

  • PENGINAPAN BILIK SUITE yang mewah dan rawatan eksklusif di Hospital-hospital Pilihan kami seluruh negara
  • PEMBANTU PERUBATAN KHAS untuk memenuhi setiap keperluan anda
  • HAD KEMASUKAN HOSPITAL YANG TINGGI untuk keperluan perubatan anda

 

Perlindungan

Penuh

Jika Dimasukkan ke Hospital
Bilik dan Penginapan Hospital Harian (maksimum 365 hari setahun)•    Hospital-hospital Pilihan•    Lain-lain hospital RM1,000RM500
Elaun Tunai Harian Masuk Hospital (maksimum  365 hari setahun) RM200
Pembantu Perubatan Khas Harian (maksimum 365 hari setahun) RM200
Unit Rawatan Rapi (maksimum 120 hari setahun) Seperti yang dicaj
Rawatan dan Prosedur Pembedahan
Perkhidmatan dalam Hospital dan yang Berkaitan
Deposit Hospital di Hospital-hospital Pilihan Diketepikan
Jika Perlukan Rawatan Pesakit Luar
Pembedahan Harian Seperti yang dicaj
Penjagaan Jururawat di Rumah (365 hari seumur hidup)
Rawatan Sebelum Masuk Hospital dan Selepas Masuk Hospital(dalam tempoh 90 hari sebelum dan selepas dimasukkan ke hospital)
Jika Menghadapi Penyakit yang Merubah Kehidupan
Pendapat Perubatan Kedua•    Konsultasi dan Diagnosis dalam Malaysia (Had Tahunan)•    Konsultasi dengan Pakar Bertaraf Dunia

RM1,000

Ya

Rawatan Kanser Seperti yang dicaj
Rawatan Dialisis Buah Pinggang
Pemindahan Organ (Had Seumur Hidup) RM200,000
Jika Berdepan Situasi-situasi Kecemasan
Komplikasi-komplikasi Kehamilan (Had Tahunan) RM20,000
Rawatan Kecemasan untuk Kecederaan akibat Kemalangan(Had Tahunan) RM5,000
Bantuan Perubatan Kecemasan Seluruh Dunia

Ya

Had Tahunan Keseluruhan RM200,000
Had Seumur Hidup RM4,000,000

 

Untuk pelan Health Enrich Premier, tiada pilihan ko-takaful disediakan. Anda akan mendapat Full Coverage.

 

Maklumat Tambahan Yang Penting

  • Untuk HealthEnrich, anda layak menerima sebanyak RM3,000 setahun bagi pelepasan cukai perubatan berkenaan sumbangan anda. Pelepasan cukai adalah tertakluk kepada terma-terma  dan syarat-syarat yang ditetapkan oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri.
  • HealthEnrich adalah pelan yang dijamin  pembaharuan dengan sumbangan selaras. Walau bagaimanapun,  PruBSN mempunyai  hak untuk menukar  kadar sumbangan dan/ atau Tabarru’ dengan memberi notis 30 hari jika, sebagai contoh, pengalaman tuntutan sebenar adalah lebih teruk daripada yang dijangkakan. Kadar sumbangan boleh dikaji semula  di bawah  sebarang keadaan wajar  yang lain.  Sebarang penukaran  dalam sumbangan dan/atau manfaat-manfaat hanya akan bermula pada ulang tahun sijil.
  •  Ko-takaful adalah persetujuan perkongsian kos di mana peserta akan membayar jumlah peratusan yang ditetapkan bagi satu kelayakan manfaat. Jika ko-takaful dipilih, peserta perlu membayar 10{5d5088aa30e38cdad61492d3eaca77b3ad2f693032386a989fdc1083efbe1b58} daripada kos kelayakan manfaat, tertakluk kepada ko-takaful minimum sebanyak RM400 dan untuk manfaat-manfaat bawah Jika Perlukan Rawatan Pesakit Luar, Rawatan Kanser dan Rawatan Dialisis  Buah Pinggang, tiada minimum ko-takaful amaun yang dikenakan.
  • Peserta tidak perlu membuat pembayaran yang berkaitan dengan bil-bil untuk kondisi perubatan yang dilindungi di bawah pelan perlindungan penuh – tertakluk kepada had- had setiap pelan dan terma-terma  serta syarat-syarat seperti yang dinyatakan dalam dokumen sijil.
  • Hospital-hospital Pilihan adalah hospital yang dipilih untuk menyediakan perkhidmatan tambahan kepada peserta-peserta yang menyertai pelan HealthEnrich Advanced atau HealthEnrich Premier. Sila rujuk laman web PruBSN untuk senarai terkini Hospital- hospital Pilihan.

 

Senarai Komplikasi-komplikasi Bersalin

1. Disseminated Intravascular CoagulationPembekuan Intravaskular
2. Ectopic PregnancyKehamilan Ektopik
3. Hydatidiform MoleHydatidiform Mole
4. Postpartum Hemorrhage Requiring HysterectomyPendarahan Postpartum Memerlukan Histerektomi
5. EclampsiaEklampsia
6. Amniotic Fluid EmbolismEmbolisme Cecair Amniotik
7. Pulmonary Embolism of PregnancyEmbolisme Pulmonari Semasa Mengandung
8. Toxaemia of PregnancyToksemia Semasa Mengandung

 

Senarai Pemindahan Organ

1. Kidney Buah Pinggang
2. Heart Jantung
3. Lung Paru-paru
4. Liver Hati
5. Bone Marrow Tulang Sumsum
6. Cornea Kornea

 

Jom dapatkan quotation medical card Health Enrich dengan saya hari ini dengan memilih salah satu dari 3 langkah:

1) Klick Get Quotation dan isikan maklumat.

2) Emailkan pertanyaan kepada email@aidilazhar.com

3) Hubungi saya SMS “Saya nak medical card” ke 012.580.3720

 

Jangan tunggu dan bertindak segera kerana kita tidak tahu apa yang bakal menanti kita 🙂

Tips Mendapat Nasib Baik dan perbezaannya dengan Tuah Badan

Kita sebenarnya salah mentafsirkan nasib. Ramai orang selalu berkata..

“Apalah nasib aku ni”
“Dah nasib badan”

Kalau kita bermain “Jutaria” – Nasib didalam translation English ialah ‘Chance’ dan bukannya ‘Fate’ (Takdir)

Maknanya kita boleh ubah nasib kita…

How? Bagaimana?

Satu Tips yang saya dapat dari Dato Azman Ching ialah:

Untuk mendapat nasib yang baik kita perlukan persediaan. Maknanya kita perlu bersedia atau membuat persediaan
untuk menerima nasib yang baik.

NASIB + BERSEDIA = NASIB BAIK

 

Memandangkan saya dalam industri takaful insurans dan Unit Amanah

Apapila seseorang dimasukkan ke dalam wad dan mempunyai medical card untuk menanggung bil hospital beliau.

Dia akan berkata “Nasib aku ada medical card” …dan sudah pasti  TAK kata “Bertuah aku ada medikal card”

Sebabnya TUAH atau LUCK ini adalah sesuatu tidak perkara tak pasti yang kita TIDAK boleh control.

Nasib pun kita tak boleh control tapi kita boleh control untuk menerima nasib yang baik atau tidak?

Sebab tu saya selalu bertanya, sudah kah anda membuat persediaan sekiranya hari ni anda tidak mampu bekerja dan jatuh sakit

Ingat, insurans company anda tidak akan bantu anda sekiranya anda disahkan lumpuh tidak boleh bekerja.

Mari kita buka mata dan minda.. bukan hanya pada insurans atau takaful.

 

Tapi dalam kerja kita sendiri. Contoh…

Ahmad dan Ali merupakan pekerja yg sama kelulusan. Ahmad setiap kali datang kerja
awal dan tidak pernah lewat..

tetapi Ali selalu datang jam 10 dan kalau datang awal sure keluar balik untuk breakfast. Dalam kualiti kerja..Ali sangat bagus dan menepati dateline.

Ahmad pula pun bagus malah selalu hantar kerja lebih awal dari dateline.

Apabila ada kekosongan jawatan untuk dinaikkan pangkat kepada Pengurus.. Anda rasa siapa yang layak?

Sudah tentu Ahmad kerana dia membuat persediaan untuk menerima nasib yang baik.

Memang tanggungjawab saya untuk menyedarkan anda semua kepada pentingnya Takaful dan Insurans. Tapi untuk mendapat nasib yang baik bukan hanya tertakluk kepada insurans semata-mata, tetapi seluruh aspek kehidupan anda.

Perlu ke Nak Ada Medical Card Kalau Company dah Cover?

Q: Perlu ke nak ada medical kalau dah ada company cover?
A: Perlu, lagi awal lagi bagus, sebelum sakit better apply, kalo dah sakit tak boleh apply.

Awareness 1:
Company cover sampai pencen je.. after pencen sekiranya perlu admit hospital, medical card company dah takde..nak pakai medical card? time tu kalo bru nak apply mmg mahal sangat.. tu kalo tak sakit teruk, kalo dah sakit teruk, lagi susah nk apply.

Awareness 2:
Sekiranya pada umur 40 tahun, kita menghadapi lumpuh xboleh berjalan. Agak-agak, company nak terima kita keje lagi? of coz company buang sebab kita dah takde value untuk company. Kalo kene admitted, time ni nak pakai medical card apa? sebab medical card company tak provided dah?

Medical ni perlu untuk risk planning. Means risk tu kita transfer kepada medical card dari segi financial risk.

Sediakan payung sebelum hujan ..bukan kita mintak sakit, tapi malang tidak berbau. btul? jangan teragak-agak untuk dapatkan perlindungan dari awal.

Apa Itu Takaful? Perbezaan Takaful Vs Insurans

Q: Takaful Vs Insurans? Apa Itu Takaful? Apa beza Takaful dengan Insurans?

A: Secara Layman-term atau bahasa biasanya, sebenarnya takaful sama aje dengan insurans. Iaitu dari segi objektif nya melindungi anda dari risiko kewangan. Namun, takaful adalah patuh syariah sedangkan insurans adalah bersifat konvensional, tidak patuh shariah, senang citer.. haram untuk kita ada insurans kerana gharar (ragu-ragu), maisir(perjudian)  dan riba(bunga)..

Q: Tapi kita perlukan insurans betul? sebab objektif dia baik. Maka Wujudlah takaful 🙂

A: Secara Definisinya,

Perkataan Takaful berasal dari kata kerja bahasa Arab ‘kafala’ yang bermaksud menjaga atau mejamin keperluan seseorang. Oleh itu, permuafakatan antara sekurang-kurangnya dua pihak yang bersetuju untuk saling jamin-menjamin antara satu sama lain sekiranya berlaku kerugian disebabkan ditimpa bencana atau musibah, ia ditakrifkan sebagai ‘Takaful’.

Para ulama telah sebulat suara bersetuju bahawa perlindungan yang sesuai dengan kehendak Syariah hendaklah berdasarkan konsep Takaful Islam. Takaful adalah kata nama yang berasal dari kata kerja bahasa Arab, kafala, bermaksud untuk menjaga dan menjamin keperluan seseorang. Takaful bermaksud gotong-royong di kalangan kumpulan, iaitu setiap ahli kumpulan berusaha untuk membantu orang-orang yang memerlukan dikalangan kumpulan mereka. Konsep Takaful adalah berdasarkan perpaduan, tanggungjawab bersama dan persaudaraan di kalangan ahli. Takaful boleh ditakrifkan sebagai tindakan sekumpulan individu yang berhasrat untuk saling menjamin antara satu sama lain dalam kumpulan tersebut dari kerugian atau kerosakan yang mungkin menimpa keatas salah seorang daripada mereka.

Jadi kawan-kawan, nampak tak perbezaan takaful? Insurans konvensional

Maknanya,

Yang Pertama – Pihak syarikat atau pengendali Takaful bukanlah pihak yang menanggung risiko, pesertalah yang saling menjamin dan bersetuju melindungi antara satu sama lain. Kalau Insurans, premium kita bayar bulanan itu adalah trus kepada pengendali takaful, Syarikat ini yang menanggung risiko. Tapi untuk takaful, premium kita trus masuk kedalam satu “Tabung” dan diguna kongsi pakai oleh semua pencarum premium.

Q: So Apa yang Syarikat tu buat?

A: Syarikat hanya bertindak sebagai pemegang amanah bagi pihak peserta dalam usaha untuk menguruskan operasi perniagaan Takaful. Semua sumbangan (premium) yang dibayar oleh peserta akan dikumpulkan kedalam Kumpulan Wang Takaful bagi tujuan pembayaran manfaat Takaful.

Q: Ramai orang sakit nanti tabung jadi kecik. Macam mana?

A: Dana Takaful yang disumbangkan oleh pencarum boleh dilaburkan dalam mana-mana bidang pelaburan yang diluluskan oleh Majlis Syari’ah. Maka dari situlah how tabung tu can cater permintaan.

 

Ringkasan:

Sumber Gambar: Blog Health is Wealth

Sila anjurkan sebarang pertanyaan sekiranya terdapat kemusykilan

Takaful Health 2: Pelan Terbaru Takaful Medical Card No 1

Takaful Health 2 adalah salah satu rider medical card untuk Investment Link Takaful yang membayar balik perbelanjaan perubatan besar yang ditanggung sekiranya anda dimasukkan ke hospital, menjalani pembedahan atau rawatan pesakit luar semasa kemalangan. Pelan ini juga memberi ganjaran kepada pemegang sijil Bonus Tanpa Tuntutan (NCB) bagi peserta-peserta yang tidak membuat apa-apa tuntutan bagi tahun.

Anda boleh memilih antara ko-Takaful atau deduktibel daripada RM3,000, RM10,000 atau deduktibel Zero.

Bilakah umur tamat tempoh bagi Takaful Health 2?
Umur tamat tempoh bagi orang dewasa 70 atau 80 tahun dan bagi kanak-kanak adalah 25, 70 atau 80 tahun.

Umur tamat tempoh untuk pilihan deduktibel Zero adalah 70 atau 80 tahun.

Siapakah yang layak untuk menyertai Takaful Health 2?
Anda layak untuk menyertai Takaful Health 2 jika anda berumur di antara 19 hingga 70 tahun. Anda juga boleh melindungi anak anda seawal usianya 14 hari.

Deduktible Zero hanya boleh ditawarkan jika anda atau anak anda berumur di antara 19 hingga 70 tahun.

Mengapakah anda memerlukan Takaful Health 2?
Untuk memberi anda dengan perlindungan perubatan apabila anda dimasukkan ke hospital atau anda memerlukan rawatan perubatan di hospital. Ia juga memberi ganjaran kepada anda untuk mengekalkan kesihatan anda dengan Bonus Tanpa Tuntutan (NCB).

 

Sila rujuk kepada risalah bagi maklumat lanjut.
Nota-nota:
1. Ini adalah penerangan ringkas mengenai produk. Untuk butiran lengkap seperti terma-terma dan syarat-syarat yang terperinci, sila rujuk kepada dokumen sijil anda.
2. Umur merujuk kepada Umur pada Tarikh Lahir akan Datang.
3. Bonus Tanpa Tuntutan (NCB) tidak diberikan bagi pilihan deduktibel Zero.

Takaful Health 2Dapatkan Quotation Anda untuk Pelan Terbaru Kami. Manfaat 3 dalam 1

 

Lawati Facebook Page kami untuk mendapat update dari semasa ke semasa MyMedical MyTakaful

Sekiranya berminat untuk mendapatkan quotation secara percuma, sila Click SINI atau juga boleh SMS saya terus di talian 012.580.3720 (Aidil Azhar)